Branko vitez Pogačnik – adjutant kralja Aleksandra

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije
Vas vabita na predavanje Tevža Tavčarja:

Branko vitez Pogačnik – adjutant kralja Aleksandra

Predavanje bo v sredo 14. junija 2017 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.

Tevž Tavčar je pri  pospravljanju domačega podstrešja našel spričevala, pisma, odlikovanja, fotografije, izjave, dnevnike, vojaški ukaze, časopisne izrezke in drugo gradivo, na podlagi katerih je restavriral življenjsko zgodbo v slovenski javnosti danes pozabljenega viteza Branka Pogačnika. Dokumenti so se pričeli sestavljati v celoto, ki bo predstavljena na tokratnem predavanju. Osebni arhiv je dopolnjen tudi z drugim osebnim ter filmskim gradivom, na podlagi katerega nam bo predavatelj orisal življenjsko pot Branka viteza Pogačnika, ki se je odvijala med letoma 1892 in 1956. Branko Pogačnik je bil drugi sin pomembnega slovenskega politika in predsednika slovenske Narodne vlade iz leta 1919 Josipa viteza Pogačnika ter je 20 let svoje poklicne kariere preživel na dvoru Karađorđevićev kot adjutant pri kralju Petru I., Aleksandru I. in nato kraljici Mariji.

Tevž Tavčar je po izobrazbi diplomirani inženir agronomije. V svoji stroki je preživel kratek del svoje poslovne kariere. Opravljal je več odgovornih funkcij v gospodarskih družbah, med drugim tudi kot direktor Name in Elana. Vedno so ga navduševali zgodovinski predmeti, zato je postal starinar. In ker vsak predmet nosi s seboj tudi zgodovino, jo pri zbiranju poizkuša razvozlati in razumeti. Branka Pogačnika pozna zgolj iz zaprašenih dokumentov kot del družinske zgodovine, poročen je namreč z njegovo vnukinjo.

Vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...