Premikajoča se meja – Prebivalstvo ob slovensko-italijanski meji v dvajsetem stoletju

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije
Vas vabita na predavanje dr. Nevenke Troha:

Premikajoča se meja – Prebivalstvo ob slovensko-italijanski meji v dvajsetem stoletju

Predavanje bo v četrtek, 17. januarja 2019 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.

Dr. Nevenka Troha je znanstvena svetnica Inštituta za novejšo zgodovino v pokoju, v glavnem raziskuje vprašanje slovensko-italijanskih odnosov po letu 1945, problematiko obmejnega območja Primorske in Istre (julijske krajine) ter problematiko manjšin, s svojimi deli pa se je dotaknila tudi vrste drugih tematik. Je avtorica ali soavtorica več temeljnih znanstvenih monografij, med drugim Komu Trst: Slovenci in Italijani med dvema državama (1999), nazadnje se je širši javnosti predstavila kot soavtorica dela Slovenija v vojni 1941-1945 (2017).

Predavateljica bo na osnovi popisov prebivalstva, zemljevidov in drugih dokumentov predstavila narodnostno strukturo v dvajsetem stoletju na območju ob premikajoči se slovensko-italijanski meji, ki se je spreminjala tako zaradi politike, ki so jo do narodnostnih manjšin vodile posamezne države, kot tudi socialnih in ideoloških pripadnosti tamkajšnjih ljudi. Najbolj so nanjo vplivale preselitve, ki so bile posledica pritiskov tako avtoritarnih kot demokratičnih oblasti, spreminjanja meje kot tudi nasilja obeh svetovnih vojn.

Vljudno vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...