PUŠČAVSKA LISICA V SOŠKI DOLINI: Erwin Rommel in 12. soška ofenziva

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije
Vas vabita na predavanje dr. Blaža Torkarja:
 
PUŠČAVSKA LISICA V SOŠKI DOLINI: Erwin Rommel in 12. soška ofenziva
 
Predavanje bo v četrtek, 19. januarja 2017 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.
 

Blaž Torkar je zaposlen na Centru vojaških šol Slovenske Vojske/Vojaški muzej. Diplomiral je leta 2005 na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete in Katedri za obramboslovje Fakultete za družbene vede v Ljubljani. Za diplomsko nalogo z naslovom »Rekrutacija in urjenje slovenskih pripadnikov misij  britanske uprave za posebne operacije (1941-1945)« prejel fakultetno Prešernovo nagrado. Na Oddelku za zgodovino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem je leta 2010 doktoriral s temo »Ozadje delovanja misij ameriške obveščevalne službe OSS v Sloveniji (1943-1945)«. Kot avtor sodeluje pri postavitvi muzejskih razstav,  poleg tega pa je avtor številnih znanstvenih objav iz področja vojaške zgodovine.

rommel

 

Predavatelj bo predstavil vlogo Erwina Rommla v 12. soški ofenzivi, še posebej pa novosti, ki so jih nemške in avstro-ogrske enote v 12. soški ofenzivi upeljevale na področju taktike ter vodenja in poveljevanja. Taktične novosti, ki so jih v prakso vpeljevali nemški častniki, so bili del taktike infiltracije. Novo taktiko pehote in artilerije so razvijali iz taktike »jurišnih skupin« (Stosstruppen, Sturmtruppen), ki so jo že pred tem uspešno uporabljale nekatere enote nemške in avstro-ogrske vojske. Taktične novosti v 12. soški ofenzivi so se izkazale za naravne in navdihnjene predhodnice bliskovite vojne Blitzkrieg in osnova za Auftragstaktik ter poveljevanje s poslanstvom (Mission Command).

Vljudno vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...